Szén-monoxid

Itt a fűtési szezon, és a szén-monoxid mérgezések kezdete.

A napokban egy áruházban egy fiatal pár, kisgyerekkel, szén-monoxid "jelzőt" akart vásárolni. Gyorsan sikerült velük elfogadtatni, hogy 4 ezer forintért nem szabad szén-monoxid érzékelőt felszerelni, mert becsaphatják magukat. Úgy gondolják, hogy megbízhatnak a "fehér doboz"-ban, és ennek súlyos következményei lehetnek.

Az alábbiakban közre adok egy e-mail váltásos információ kérést egy szén-monoxid érzékelőről.

Annak története, hogy egy szén-monoxid érzékelőt forgalmazó cég hogyan nyilatkozik az általa forgalmazott eszközről. Természetesen név és cím nélküli az egymás melletti elbeszélés.

 

KÉRDÉS

Tisztelt Uram!
Azt szeretném még megkérdezni, a 2001-ben bevezetett, CO vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó EN50291:2001 szabvány előírásainak mennyiben felel meg a CO 04 CO mérő.

 

VÁLASZ

 

Tisztelt Uram!

Csatolva küldöm a készülék megfelelőségi nyilatkozatát.

A működőképesség ellenőrzésére a teszt gomb szolgál.

Nincs más lehetőség az otthoni vizsgálatra.

Ezt csak laborban lehetne elvégezni , ahol a megfelelő CO koncentráció előállítható.

Válaszoló-1

 

VÁLASZ

 

Tisztelt Uram !

Válaszoló-1 kollégámtól én veszem át a „szót”, mert a szabványokban inkább én vagyok „otthon”.

A CO 04-es szénmonoxid érzékelőnk nem az EN 50291-es szabvány szerint jelez. Mint a használatijában is látható, az ott meghatározott értékek elérésekor, egyszerűen csak megszólal a riasztás.

Ha Ön, az említett szabvány szerint jelző CO érzékelőt szeretne, akkor ajánlom a CO 05LCD típusunkat, ami teljesíti e szabványt.

Válaszoló-2

 

KÉRDÉS

Tisztelt Uram!
Köszönöm a válaszát, de akkor azt szeretném megkérdezni, mi a garancia, hogy a megvásárolt CO04 típusú szénmonoxid riasztó mellett nem szenvedek CO mérgezést.
Ha felszerelem az Önök által importált CO 04 szén-monoxid érzékelőt, és mégis bekövetkezik a tragédia (elég sok esetről lehet hallani), akkor ki vállalja a felelősséget.

 

VÁLASZ

 

Tisztelt Uram !

Ez egy jelzőkészülék. Ez a készülék annyira megbízható, mint a piacon a hasonló árkategóriájú termékek. Ha, nagyobb biztonságra vágyik, akkor azt javaslom, hogy vegyen ebből többet, vagy többféle készüléket többféle gyártótól, így biztosabb, hogy valamelyik készüléke jelezni fog, ha baj van. Továbbá, ha nagyobb biztonságra vágyik, akkor vegyen drágább készüléket, amit rendszeresen ellenőriztet a gyártójával. Ezek már 30000 Forint környékén elérhetőek, plusz a rendszeres vizsgálat díja. (azért kérdezze meg tőlük, hogy ha baj van, akkor milyen felelősséget vállalnak) Azt gondolom, hogy azért vette a CO érzékelőt, mert nem bízik a fűtőkészülékében, a kéményében stb. Pedig, ha, jól gondolom, rendszeresen ellenőrizteti őket, a szerelővel, a kéményseprővel stb. Ők milyen felelősséget vállalnak a munkájukért? Vagy, ha nem ellenőrizteti őket, akkor szerintem nem a CO érzékelő vételével kellene kezdeni a biztonsági intézkedéseket. Még egyszer leírom Önnek: ez egy jelzőkészülék, és semmi több. Gondolom - mint én - Ön is ismeri az EN 50291-es szabványsorozatot, hiszen rögtön erre kérdezett rá. Tudja, hogy egy CO érzékelő hogyan jelez, ha teljesíti ezt a szabványt, és tudja – mivel bent van a használati utasításban – hogy hogyan jelez a CO 04-es készülék. Akkor azt is tudja, hogy bizonyos esetekben a CO 04 előbb jelez, mint egy EN 50291-es szabvány szerint működő szénmonoxid érzékelő. Az már az Ön döntése volt vásárlás előtt, hogy egyik, vagy a másik módon működőt veszi meg. A csomagoláson mi nem tüntettük fel, hogy ez a készülék teljesíti ezt a szabványt. Tehát ennek tudatában vásárolta meg. Utólag, mi nem tudjuk „beleszerelni” Önnek.

Összefoglalva: ugyanazt a garanciát kapja tőlünk is, mint mindenki mástól. És tényleg komolyan gondolom, hogy ne elégedjen meg 1 érzékelővel, több készülék, nagyobb biztonság! Ne pár ezer forinton múljon valakinek, esetleg egy egész család élete!

Remélem érzékeltetni tudtam levelemben, hogy, ha valaki komolyan gondolja a saját biztonságát, akkor nem elégszik meg azzal, hogy: a kazánom úgyis leáll, ha CO-t érzékel turbó kazánom van, itt nem fordulhat elő szénmonoxid CO érzékelőt vettem, biztonságban vagyok (bármilyen típust is vásárol) stb.

Ha további kérdése van, szívesen állok rendelkezésére.

 Tisztelettel:

Válaszoló-2

 

Volt még kérdésem, így folytattam:

 

KÉRDÉS

Tisztelt Uram!
Igen, ez egy jelző készülék, a leírása alapján: szén-monoxid érzékelő.
Önök forgalmaznak egy szén-monoxid érzékelőt, egy biztonsági eszközt, de akkor ez mire jó?
Mire jó valami, amiért fizetek?
Ön, ha bemegy egy üzletbe valamit vásárolni, nem azért vásárol, mert meg akar szabadulni felesleges pénzétől, hanem azért, hogy valamilyen igényét kielégítse.
Én a biztonságomat kívántam növelni, azzal, hogy megvásároltam egy szén-monoxid érzékelőt, amit Önök forgalmaznak.
Mivel a szén-monoxid elleni biztonságomat kívánom megvalósítani, ezért nem egy kalapácsot vásároltam, hanem egy arra a célra forgalmazott eszközt, történetesen egy CO 04 szén-monoxid érzékelőt.
Ennek tükrében megismétlem a kérdésemet, "mi a garancia, hogy a megvásárolt CO04 típusú szénmonoxid riasztó mellett nem szenvedek CO mérgezést."

VÁLASZ

 

Tisztelt Uram!

Szerintem elbeszélünk egymás mellett, kérem, írja le mit jelent Önnek a garancia? Mi nyugtatná meg?

Kollégákkal beszélgettünk erről a levelezésről, és ők azt mondták, írjam le Önnek, hogy a gyártó mit tesz azért, hogy ez a készülék megfelelően működjön.

Először is, Ön már megkapta a megfelelőségi nyilatkozatot, ami a gyári papírokból lett kiállítva, ami viszont egy gyártótól független tanúsító intézet dokumentációja. Tehát, van egy külső tanúsításunk.

Aztán – mint a mellékelt fotón látja – a gyár minden egyes darabot tesztel. Harmadszorra az EN 50291-es szabvány teljesítése – mint minden szabványé – nem kötelező, ha ez lenne az aggodalomra okot adó probléma.

Ha, továbbra is kétségei vannak, kérem, konkretizáljon.

Üdvözlettel:

Válaszoló-2

 

ÚJABB KÉRDÉSEK, közben ment az idő

 

 

Tisztelt Uram!
Engem egy dolog érdekel: a biztonságom, aminek érdekében vásároltam a CO 04 szén-monoxid érzékelőt.
Az a tanúsítás, amit küldtek, nem a szén-monoxidról szól, hanem valami másról. Engem a szén-monoxid érdekel, mert mint sokszor leírtam, egy CO 04 szén-monoxid érzékelőt vásároltam.

Tisztelt Uram!
1 hónapja érdeklődtem utoljára a szén-monoxid érzékelőről.
Szeretném megkérdezni, várhatok-e kielégítő választ a feltett kérdésekre, vagy kérdezzem meg valamely illetékes hatóságot?

 

VÁLASZ

 

Tisztelt Uram!

Ez a szénmonoxid érzékelő, NEM biztonsági eszköz! Ez egy jelzőeszköz! A biztonsági eszköz aktív vagy passzív módon VÉD, ez az eszköz, csak jelez!

CO-t, 150 ± 50 ppm –től, amire vásárolta. A készülék tanúsításáról, a szabványokról, a gyári mérésekről már írtam.

Milyen garanciát szeretne még? Kérem, írja le, Ön hogyan garantálná a működését?

Ezt a kérdést már feltettem, de nem kaptam választ.

Tisztelettel:

Válaszoló-2

Több kérdésem nem volt, mert láttam, érdemi választ nem kapok.